Varno in srečno nošenje

Zaradi vse večje priljubljenosti nošenja v naši sodobni družbi, se vedno več staršev zaveda neverjetne možnosti, ki jo nošenje zagotavlja za zadovoljenje potreb otrok po bližini, staršem pa omogoča da hkrati uspešno opravijo svoj napolnjeni dnevni urnik. Dojenčki se počutijo varno, ko so v rokah svojih staršev, kjer sta hrana in toplota lahko dostopni. Tudi starejši otrok se s pomočjo nošenja lahko drži na varnem pred vozili ali drugimi nevarnostmi v prometu, ter dobi varnost, ki jo zagotavlja bližina staršev, ko postanejo pretirano simulirani. Kot pri vsaki opremi, obstajajo glavne smernice, ki jih je treba upoštevati, da bi bilo nošenje otrok čim varnejše.

Varno nošenje otrok se začne z izbiro ustrezne nosilke. Obstaja velika izbira sodobnih otroških nosilk, ki ustrezajo vsakem žepu in slogu. Prepričajte se, da nosilka, ki jo izberete, ustreza starosti vašega otroka. Ali je vaš otrok v mejah, navedenih za težo? Ali je treba uporabljati vstavek za dojenčka? Ali položaj za nošenje, ki ste ga izbrali, ustreza starosti in razvojni stopnji Vašega otroka? Po nakupu obvezno preberite navodila proizvajalca in se posvetujte s svetovalko ali svetovalno skupino za nošenje, če boste potrebovali dodatna navodila. Kupujte na renomiranih prodajnih mestih, da zagotovite, da je vaša nosilka avtentična in da je izdelana v skladu z veljavnimi varnostnimi standardi. Občasno preverjajte svojo nosilko, da se prepričate, da so zaponke in šivi nepoškodovani in da delujejo pravilno.

Pri preskušanju nove nosilke ali nove tehnike nošenja se prepričajte, da sta skupaj z dojenčkom dobro spočita in da je otrok sit in zadovoljen. Če niste sami, naj Vam nekdo pomaga. Če ni nihče blizu, lahko vadite nad mehko površino ali v sedečem, oz. klečečem položaju. Če imate ogledalo pri roki, vam bo to omogočilo, da preverite, kako napredujete iz vseh kotov. Zelo majhni dojenčki potrebujejo dobro podporo vratu in glave, da se zaščitijo njihove dihalne poti. To je mogoče doseči tako, da jih postavite v nosilko v pokončnem položaju, prsa ob prsa z osebo, ki jih nosi, in z nosilko, ki doseže sredino ušesa na hrbtni strani glave. Poskrbite, da so sponke pritrjene, oziroma da so privezi varno pritrjeni.

 

Nekaj osnovnih navodil za varno in srečno nošenje:

 • Ves čas preverjajte dihanje dojenčka. Prepričajte se, da brada dojenčka ni položena na prsa in da je hrbet dobro podprt.
 • Vrnite dojenčka v pokončen položaj takoj po dojenju.
 • Pazite kako hodite, ker nošenje lahko vpliva na ravnovesje.
 • Pazite na svoje okolje, saj skupaj z otrokom, ki ga nosite, zasedate več prostora kot sami. Posebno pozornost posvetite vratnicam, kotom pohištva ali avtomobilskim vratom.
 • Bodite pozorni na to, kaj lahko otrok doseže iz svojega povišanega položaja.
 • Prepričajte se, da je obraz otroka vedno viden in da ni pokrit s tkanino nosilke.
 • Naj bo vaš otrok dovolj blizu, da ga lahko poljubite.
 • Vključite nošenega otroka v vsakodnevne aktivnosti, kot so čiščenje, pranje perila in priprava za kuhanje, vendar pa ne prinašajte otroke blizu toplote, kot na primer pri kuhanju na štedilniku.
 • Ne izvajajte nobenih dejavnosti, ki zahtevajo uporabo varnostne opreme. Nekateri primeri takšnih dejavnosti so vožnja s kolesom, vožnja s čolnom ali smučanje.
 • Ne upogibajte se v pasu, ko je otrok v nosilki. Nosilka je odlična za opravljanje nalog, kot so čiščenje in pranje perila, vendar morate pri tem paziti, da se premikate varno. Namesto upogibanja v pasu, počepnite v kolenih (to je bolje tudi za Vaš hrbet!)
 • Ne uporabljajte otroške nosilke v avtomobilu. Nosilke ni mogoče uporabiti namesto otroškega avtosedeža!
 • Ne sodelujte pri vajah, ki vključujejo čezmerno skakanje ali tresenje. Sprehod ali pešačenje je odlična fizična aktivnost, ki jo lahko prakticirate, medtem ko nosite, vendar pa tek ali trampolin morata počakati.
 • Mnogi ljudje, ki nosijo otroke, se v določenem trenutku srečujejo z vprašanjem “Ali je to varno?” Glasni odgovor je DA, z le nekaj preprostimi smernicami. Iskanje ustrezne nosilke za starost in razvojno stopnjo otroka, držanje otroka blizu in pogosto preverjanje bo postavilo temelje za čudovito razmerje povezanosti med starši in otrokom, in Vam bo omogočilo, da doživite praktičnost, udobje in veselje nošenja v prihodnjih letih.